19-03-2015 12:10 | Door: Jerom van Gemert

Project PRIODAS is een samenwerkingsverband onder leiding van BASF met als doel om biotechnologische productie goedkoper en efficiënter te maken. De EU investeerde € 10 mln in het project.

Het totale budget van het project is € 14 mln. Naast het Duitse chemiebedrijf BASF zijn ook het Franse bedrijf Cargill Haubourdin bij het project betrokken. Evenals andere bedrijven uit de procesindustrie en verschillende Europese universiteiten. Samen gaan zij onderzoeken hoe de biotechnologische fabricage van duurzame producten kan worden verbeterd.

PRIODAS is een afkorting voor Processing Diluted Aqueous Systems. Biotechnologische methoden, zoals fermentatie, leveren vaak producten op in een waterige oplossing. Voor een bruikbaar product zijn zuiveringsstappen nodig. Die zijn complex en kosten veel energie. Daarnaast zijn bestaande methoden meestal ontwikkeld voor chemische productie. PRIODAS richt zich op de verbetering van die processen.

Door die verder te optimaliseren voor biotechnologie valt nog veel te winnen aan kosten en efficiëntie. Het doel is om de productiekosten te verlagen, en de efficiëntie en productie te verhogen. Afgezien van prijsverlaging, moet dat ook leiden tot besparingen op het grondstoffenverbruik.

Bron: BASF | Foto: Carlos de Paz via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)