30-03-2015 12:30 | Door: Jerom van Gemert

Wetenschappers aan de Universiteit van Georgia hebben ontdekt dat het eiwit albumine erg geschikt is voor bioplastics en bovendien antibacteriële eigenschappen heeft.

Albumine komt voor in het eiwit van eieren. Door albumine te mengen met glycerol, wisten de onderzoekers een bioplastic te maken dat goed biologisch afbreekbaar is. Als het bijvoorbeeld in de grond begraven wordt, breekt het binnen twee maanden af. Dat komt volgens de wetenschappers doordat het plastic bestaat uit puur eiwit.

Antibacteriëel

Behalve de afbreekbaarheid heeft albumine nog een andere handige eigenschap. Uit testen bleek dat bacteriën niet konden overleven op het plastic. Volgens de wetenschappers is deze antibacteriële eigenschap belangrijk voor de medische- en voedselindustrie.      

Conventionele plastics op basis van petroleum geven besmettingsrisico’s. De verspreiding van ziektekiemen via plastics is een groot probleem in ziekenhuizen en de voedselindustrie. Bij voedselverpakkingen en medische middelen, zoals katheters of verband, is het belangrijk dat er geen bacteriën op het plastic groeien.

Bronnen: University of Georgia, Post | Foto: Daniel Novta via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)