08-04-2015 19:26 | Door: Erik Verheggen

Waar ontwerpers nu nog tot in detail tekenen en vervolgens met software een ontwerp analyseren, komt een softwarepakket zelf met een originele ideeën. Maken slimme algoritmes een hele beroepstak overbodig?

Softwarebedrijf Autodesk is al zeven jaar bezig met de ontwikkeling van het pakket Dreamcatcher. Het programma is nu in testfase en heeft een ontwerpaanpak die nog het meest lijkt op een versneld proces van evolutie. Een slim algoritme maakt een nieuw ontwerp op basis van criteria die zijn ingegeven door de gebruiker. Het resultaat is een design dat optimaal energie- en materiaalefficient is.

Een eerste proeve van bekwaamheid heeft Dreamcatcher al achter de rug. Voor de Amerikaanse bouwer van elektrische motorfietsen Lightning Motorcycles heeft Autodesk een achterwielophanging van carboncomposiet ontworpen. Dreamcatcher kwam voor deze swingarm met een constructie van holle driehoeken, die de supersnelle LS-218 motorfiets sneller en beter hanteerbaar moet maken.

Ook voor huizenbouw ziet Autodesk mogelijkheden. De software kan gebouwen ontwerpen waarbij criteria worden geoptimaliseerd als grondgebruik, constructie, energie-efficiëntie, bouwkosten en eenvoud van het bouwproces.

Het idee van een evolutie-gebaseerde ontwerpstrategie is niet helemaal nieuw. Ingenieursbureau Movares en de Technische Universiteit Eindhoven ontwierpen eerder dit jaar een innovatieve voetgangersbrug. Evolutie-imiterende software reduceerde daarbij het materiaalgebruik.

Bron: DesignNews, Autodesk, Ligtning Motorcycles | Foto: TORLEY, via Flickr creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)