09-04-2015 16:02 | Door: Willemien Groot

Wetenschappers van de Utah State University hebben een synthetische spinnenzijde ontwikkeld die grote potentie heeft. Het materiaal is ijzersterk en toch elastisch.

De genetisch gemodificeerde spinnenzijdeproteïnen zijn goedkoop en op commerciële schaal te produceren. Het team van de Utah State University heeft met de grondstof al verschillende vezels, gels en coatings gemaakt.

De productie is milieuvriendelijk. In de eerste fase van het onderzoek gebruikten de onderzoekers dure en giftige oplosmiddelen om de proteïnen bruikbaar te maken. Die middelen bleken niet alleen gevaarlijk voor de gezondheid, maar beïnvloedden ook de sterkte en elasticiteit van de bio-kunstzijde.

Uiteindelijk bleek gewoon water de oplossing voor het probleem. Water uit de magnetron was even effectief als de dure oplosmiddelen. Al geven de onderzoekers in hun verslag toe dat een aantal magnetrons de experimenten niet heeft overleefd. Het eindresultaat is een goedkope productiemethode voor biobased spinnenzijde die commercieel schaalbaar is en milieuvriendelijk. 

Vele toepassingen

De onderzoekers verwachten vooral een markt te vinden in de zorg. De zijde is hypoallergeen en wordt niet afgestoten door het lichaam. Verder onderzoek zou een doorbraak kunnen opleveren in de productie van kunstmatige huid, botten, pezen en kruisbanden. Het materiaal zou ook kunnen dienen als coating voor chirurgische instrumenten en implantaten.

De onderzoekers zien ook toepassingen in de auto-industrie bij de ontwikkeling van sterke, lichtgewicht onderdelen.

Bron: Phys.org, Utah State University | Foto: Martin Wright, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)