10-04-2015 07:00 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoek aan de Norwegian University of Science and Technology (NTNU) toont aan dat gewone klei net zo goed werkt als medium voor CO2-opname als speciaal daarvoor ontwikkelde materialen.

CO2-afvang en opslag kan een belangrijke rol krijgen om de milieu-impact van fossiele brandstoffen, cement en andere materialen te reduceren. Een medium moet de CO2 gecontroleerd binden en weer vrijgeven.

Noorse onderzoekers ontdekten dat in de natuur voorkomende klei deze rol goed kan vervullen. “Het is opvallend dat klei net zoveel CO2 kan afvangen als andere materialen die we onderzoeken”, zegt Jon Otto Fossum, professor aan de NTNU.

Eisen

Een geschikt materiaal voor CCS, carbon capture and storage, is selectief, herbruikbaar en goedkoop. Het moet een groot reactief oppervlak hebben, waar de CO2 aan kan hechten. Ook moet het weinig energie kosten om de CO2 weer uit het materiaal te onttrekken.

Smectite, een van de kleisoorten die de onderzoekers hebben getest, bindt CO2 bij temperaturen onder de 35 graden Celcius. Boven die temperatuur laat de CO2 weer los. Het is dan in geconcentreerde vorm op te slaan. 

Bron: ScienceDaily | Foto: Dave Pape, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)