11-09-2012 12:05 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Hoewel het klimaatbeleid in Washington stil ligt, geeft een aantal grote Amerikaanse bedrijven het goede voorbeeld door de CO2-uitstoot en het energieverbruik aan banden te leggen.

Uit een recent onderzoek onder de grootste bedrijven in de VS blijkt dat in vergelijking met 2010, 89 procent meer bedrijven actie zijn gaan ondernemen tegen klimaatverandering in 2011. Ook formuleren steeds meer bedrijven doelstellingen om hun CO2-uitstoot te beperken.

Zo wil IBM, ’s werelds grootste producent van computertechnologie, haar elektriciteitsverbruik aan het eind van het jaar verminderd hebben met 20 procent ten opzicht van 2008. Daarnaast moet de uitstoot van broeikasgassen met 16 procent worden verminderd ten opzichte van 2005. Eerder dit jaar won IBM één van de Climate Leadership Awards, die dit jaar voor het eerst werden uitgereikt door de Environmental Protection Agency, het federale agentschap van de VS.

Zakelijk logisch

“In samenwerking met 40 fulltime professionals hebben wij de energie-efficiëntie van meer dan 360 gebouwen en datacentra verbeterd,” vertelt Wayne Balta, vicepresident milieuzaken bij IBM. “Dit is zakelijk gezien logisch om te doen.”

Ook ’s werelds grootste logistieke dienstverlener FedEx begeeft zich op hetzelfde groene pad. Het bedrijf wil zorgen dat haar vliegtuigen in 2020 30 procent minder schadelijke gassen uitstoten in vergelijking met 2005. Hiermee worden de eerdere doelstelling van 20 procent aangescherpt.

Beweegredenen

Er zijn drie belangrijke redenen waarom bedrijven zich vrijwillig inspannen om de klimaatverandering te beperken. Ten eerste heeft de economische malaise ervoor gezorgd dat bedrijven rigoureus hun uitgaven zijn gaan bijhouden op het gebied van brandstof- en elektriciteitsverbruik en deze waar mogelijk hebben gereduceerd. Ook heeft het extreme weer in de VS - deze zomer was de grootste droogte sinds 1988 - gezorgd voor meer bewustwording over de impact van klimaatverandering. Het onvoorspelbare weer beperkte de vracht over water, de bouw van bruggen en wegen en de stroom- en watertoevoer. Ten slotte zetten investeerders steeds meer druk op topbedrijven om klimaatdoelstellingen op te stellen, omdat dit de economie op lange termijn zal helpen.

Grote vooruitgang

“Op dit moment publiceert ongeveer een kwart van de topbedrijven duurzaamheidsrapporten met data over emmissies”, vertelt Doug Kangos, partner bij adviesbureau PwC. “Dat is een grote vooruitgang als je bedenkt dat vijf jaar geleden bijna geen enkel bedrijf dat deed. We hopen dat de trend zich voortzet.”

De meeste bedrijven huren een derde partij in die de data kan verifiëren. Hierdoor kunnen investeerders meer op de data vertrouwen. Daarnaast kijken bedrijven ook naar de CO2-uitstoot en het energieverbruik van hun productieketen. Zo verplicht IBM haar leveranciers om doelen te stellen voor uitstootreductie, energiebehoud en afvalmanagement en om de resultaten hiervan regelmatig te meten.

“Toch zijn Amerikaanse bedrijven die hun emissies beperken eerder uitzondering dan regel”, stelt Kangos. “Hiervoor is echt een concreet beleid vanuit de regering nodig.”

Bron: Bloomberg Foto: Mike Smail