15-04-2015 10:57 | Door: Jerom van Gemert

Een nieuwe techniek stelt inkjet printers in staat om flexibele en elastische geleiders te printen op ieder materiaal. Dit maakt flexibele en buigbare elektronica goedkoper, sneller en makkelijker om te maken.

Wetenschappers van de Purdue University ontwikkelden een inkt van vloeibaar metaal. Het vloeibare metaal is opgelost in ethanol. Ultrasoon geluid breekt het vloeibare metaal vervolgens op in nanodeeltjes. Daarna kan de vloeistof net als normale inkt in een inkjet-printer.

Met de nieuwe techniek zijn elektronische circuits op ieder materiaal aan te brengen. Dus ook op elastische materialen of kleding. Het proces is vooral handig voor de productie van elektronica voor kleding, de zogenaamde soft robotics en draagbare elektronica, zoals bijvoorbeeld in handschoenen.

Activering

Na het printproces zit er nog een laagje geoxideerd gallium op de metalen nanodeeltjes. Dit laagje verhindert elektrische geleiding en moet daarom worden verwijderd. Slechts door lichte druk uit te oefenen op het overbodige laagje breekt het, en smelt samen met de nanodeeltjes.

“We kunnen selectief elektronica activeren door op specifieke plekken te drukken,” zegt onderzoeker Rebecca Kramer in het persbericht van de Purdue University. Bij printtechnieken met grafeen bijvoorbeeld, moet het materiaal eerst met hele hoge temperaturen worden verhit voor activering.

Met de nieuwe techniek zijn materialen gemakkelijker aan te passen voor specifieke ontwerpen. Het proces is ook geschikt voor massaproductie. De wetenschappers gaan de techniek doorontwikkelen om de ontdekking breder toepasbaar te maken.

Bronnen: Purdue University, Gizmag | Foto: Purdue University