13-09-2012 08:53 | Door: Mark Beumer

Vier Nederlandse multinationals zijn de duurzaamste bedrijven in hun sector volgens de gerenommeerde Dow Jones Sustainability Index (DJSI). PostNL verliest zijn koppositie.

Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde cijfers over 2012 van investeringsboetiek Sustainability Asset Management (SAM) die de index bijhoudt voor S&P Dow Jones Indices.

AkzoNobel neemt de koppositie over van het eveneens Nederlandse DSM in de sector 'Chemicals'. Philips en AirFrance-KLM behouden hun leidende posities in respectievelijk de sectoren ‘Personal & Household Goods’ en ‘Travel & Leisure’.

Unilever is terug waar het graag wil zijn. Het bedrijf voerde 12 jaar lang de supersector ‘Food & Beverage’ aan, maar verloor vorig jaar de eerste plaats aan PepsiCo. Dit jaar staat ook Unilever weer bovenaan. In een eerder interview met DuurzaamBedrijfsleven.nl gaf Anniek Mauser, directeur Duurzaamheid Benelux bij Unilever, aan dat duurzaamheid "het strategisch business plan" van Unilever is geworden.

Werk aan de winkel

"Het blijft elk jaar spannend," reageert André Veneman, Corporate Director Sustainability bij AkzoNobel, tevreden. "SAM werkt met moving targets: elk jaar worden de eisen naar boven bijgesteld." AkzoNobel haalde 93 procent van de mogelijke punten. "Vooral op talentontwikkeling, product stewardship en operationele efficiëntie hebben we goed gescoord."

Toch heeft Veneman vooral de blik op de zeven niet behaalde punten. "Het is veel spannender om te kijken waar je nog kan verbeteren. We hebben nog mogelijkheden op customer relation management en supply chain management. Dat zullen we in de Raad van Bestuur gaan bespreken."

Andere prioriteiten

PostNL verliest zijn eerste plaats aan Siemens in de categorie 'Industrial Goods & Services'. "Jammer," zegt woordvoerder Werner Bastelaar, "maar we hebben moeten constateren dat we achteruit zijn gegaan." Door teruglopende postvolumes en hevige concurrentie is PostNL genoodzaakt tot een grote reorganisatie. "We kunnen duurzaamheid minder aandacht geven dan ons lief is. Onze prioriteiten liggen nu bij de kwaliteit van de postbezorging."

Toename

De prestatie van de Nederlandse bedrijven is sterk, aangezien steeds meer bedrijven hun duurzame bedrijfsvoering laten toetsen door SAM. "Dit jaar zagen we een toename van 8,4 procent in het aantal ingevulde vragenlijsten," liet François Vetri van SAM weten aan DuurzaamBedrijfsleven.nl. "In totaal hebben 790 bedrijven zich aangemeld voor de DJSI."

De plaats op de DJSI wordt bepaald aan de hand van de vrijwillig ingevulde SAM-vragenlijst, duurzaamheidsverslagen en persoonlijk contact met de bedrijven. "We zien dat meer en meer bedrijven duurzaamheid opnemen in hun bedrijfsstrategie. Maar dan willen ze er ook over rapporteren - en vullen ze onze vragenlijst in. We zien het als een groot succes dat we een competitie hebben gecreëerd in het bedrijfsleven om toegelaten te worden tot de DJSI World."

AkzoNobel kijkt daar anders tegenaan. "De DJSI is geen wedstrijd, maar een enorm belangrijke benchmark voor niet-financiële informatie. Het toont je verbeteringsruimte aan," aldus Veneman. Zo is drie jaar geleden de aanmerking van SAM op de operationele efficiëntie opgenomen in een actieplan dat heeft geleid tot de hoge score nu op precies dat punt.

Ook PostNL kijkt vooruit. "We hebben zeker de intentie om een leidende rol te spelen op het vlak van duurzaamheid," zegt Bastelaar. "We gaan eerst deze perikelen uit de weg helpen. Intern zijn we druk bezig om duurzame initiatieven vorm te geven."

Of bedrijven over de linie duurzamer geworden zijn ten opzichte van 2011 kon Vetri niet vertellen. Doordat SAM de eisen van de DJSI elk jaar aanscherpt zijn resultaten niet altijd vergelijkbaar tussen opeenvolgende jaren.

Foto: DennisM2 via Flickr.com