13-09-2012 14:02 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Blue River Technology heeft een robot uitgevonden die onkruid wiedt zonder daarbij chemicaliën te gebruiken. Het bedrijf heeft een investering van $3,1 mln (€2,4 mln) ontvangen om de technologie door te ontwikkelen.

‘’Met een wereldwijde bevolking die naar verwachting richting 9,5 miljard gaat in 2050, is het verhogen van de voedselproductie op een duurzame manier één van de grote uitdagingen van deze eeuw’’, zegt Vinod Khosla, oprichter van Khosla Ventures, het bedrijf dat de investering deed.

Chemicaliën zijn normaal gesproken nodig om onkruid te verdelgen. Het alternatief is om het onkruid met de hand te wieden, zoals met biologische gewassen gebeurt.  Dit is een dure aangelegenheid en bovendien erg slecht voor de ruggen van werkers.

Naast het wieden van onkruid moeten gewassen als sla ook uitgedund worden. Dit gebeurt zowel in de biologische als de normale landbouw. Ook wanneer er chemicaliën gebruikt worden, moet er duur arbeidsintensief werk bij om te voorkomen dat de slaplanten elkaar verstikken.

De innovatie

De robot maakt niet alleen de chemicaliën overbodig, maar ook de arbeid die nodig is om de sla uit te dunnen. Door geavanceerde software die in samenwerking met Stanford University is ontwikkeld kan sla van onkruid worden onderscheiden. Vervolgens haalt de robot de ongewilde woekerplanten weg. Daarnaast onderscheidt de software verschillende slaplanten van elkaar en kan zo zien welke slaplant weggehaald moet worden om de andere genoeg ruimte te geven om te groeien.

Als de doorontwikkeling van de robot een succes blijkt te zijn is dat goed nieuws voor de biologische landbouw. Blue River Technology verwacht dat hun technologie goedkoper is dan het gebruik van chemicaliën en zeker goedkoper dan arbeid. Dit zou betekenen dat  normale en biologische landbouw op dezelfde wijze onkruid gaan wieden, zodat de prijzen van de gewassen dichter bij elkaar komen te liggen.

Bron: Trouw Foto: terriem