14-09-2012 12:10 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Duitse Bayer en Zwitserse Nestlé voeren de lijst aan van best presterende en meest transparante bedrijven op het gebied van CO2-uitstoot.

Het Carbon Disclosure Project (CDP) heeft in samenwerking met adviesbureau PwC een ranglijst gepubliceerd waarin de 500 grootste bedrijven ter wereld zijn beoordeeld op twee criteria. De CPLI (Carbon Performance Leadership Index) analyseert de bedrijven op schaal en kwaliteit van uitstootreducties, terwijl de CDLI (Carbon Disclosure Leadership Index) bedrijven beoordeelt op de mate van transparantie van de reductiegegevens.

Het farmaceutische bedrijf Bayer en voedingsmiddelenbedrijf Nestlé eindigden op de eerste plaats, met beide een perfecte score van 100 op het gebied van transparantie en de hoogst haalbare ‘A’ op het gebied van prestaties. Bayer staat voor het tweede jaar op rij bovenaan de ranglijst, Nestlé is een nieuwkomer.  

Geen reactie van Apple

95 van de 500 bedrijven reageerden niet op de oproep om de vragenlijst van CDP in te vullen. Grote afwezigen waren Apple en Amazon.com. Ook waren sommige bedrijven te laat met reageren, waardoor de uiteindelijke ranglijst uit 379 bedrijven bestaat.

Duitse bedrijven zijn oververtegenwoordigd in de top 10, zo nemen chemieconcern BASF een derde en autofabrikant BMW een vijfde plaats in. Er zijn geen Amerikaanse bedrijven aanwezig in de top 10, al scoorden Coca-Cola (96 punten), UPS en Microsoft (beiden 99 punten) wel goed op transparantie.

Nederlandse bedrijven

Tussen de 500 grootste bedrijven staan negen (deels) Nederlandse bedrijven, waarvan zeven bedrijven deel hebben genomen aan het onderzoek. Van deze bedrijven presteren Philips (98 punten), KPN (94) en ING (93) goed op transparantie. Op CO2-reductie scoort KPN wederom goed met een A en heeft daarbij gezelschap van Unilever. Philips scoort net iets minder hoog met een A-.

Heineken en Shell zijn op de goede weg maar blijven steken bij een B voor reductie en respectievelijk 88 en 89 punten voor transparantie. Het slechts presterende Nederlandse bedrijf is vliegtuigbouwer EADS met een magere C en 70 punten.

Bron: Environmental Leader

Foto: United Nations Photo