23-04-2015 11:38 | Door: Jerom van Gemert

In Groot-Brittannië krijgen 24 onderzoeksprojecten in de biotechnologie financiering voor verdere ontwikkeling. Duurzaambedrijfsleven licht er drie uit. In totaal is € 28 mln verdeeld.

Het geld komt uit verschillende fondsen van de Britse overheid. De onderzoeksprojecten deden mee aan de Industrial Biotechnology Catalyst Competition en zijn geselecteerd als winnaars. De competitie is georganiseerd door Innovate UK, Biotechnology and Biological Sciences Research Council en Engineering and Physical Sciences Research Council.

Bioplastics

Het Britse bedijf Biome Bioplastics krijgt €4.2 mln om biobased chemicaliën geschikt te maken voor productie op industriële schaal. Lignine is de basis voor de chemicaliën. Lignine is een afvalproduct uit de papierindustrie en is in overvloed aanwezig.

Het onderzoek moet natuurlijke polymeren op basis van lignine laten concurreren met polymeren op basis van olie. Zowel financieel als in productkwaliteit. In samenwerking met de University of Warwick toonden Biome aan dat bacteriën lignine kunnen omzetten in chemicaliën waarvan bioplastics worden gemaakt.

Veel universiteiten en bedrijven doen onderzoek naar lignine. Het kan als bron dienen voor veel verschillende chemicaliën.

Algen en zeewier

Het Britse bedrijf Algaecytes ontwikkeld een methode om Omega 3-oliën te maken uit algen in plaats van vis. De farmaceutische en de voedingsindustrie industrie gebruiken Omega 3-oliën in producten. De algen halen nitraat en fosfaat uit het afvalwater van voedingsmiddelenconcerns. Zo kunnen deze bedrijven hun afvalwater zuiveren en tegelijkertijd Omega 3-oliën maken. De University of Nottingham werkt mee aan het project.

Het SeaGas project van Centre for Process Innovation werkt aan de ontwikkeling van biomethaangas op basis van zeewier. Door middel van vergisting wordt zeewier omgezet in methaan. Ook bij dit onderzoeksproject zijn meerdere Britse universiteiten betrokken. 

Bronnen: Innovate UK, Laboratory Talk, Algaecytes | Foto: Joseph Elsbernd via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)