21-09-2012 15:25 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In het Materia Inspiration Centre Amsterdam zijn innovatieve en bijzondere materialen te vinden uit alle hoeken van de wereld. De vraag naar duurzame materialen is het grootst.

In het centrum liggen allerlei materialen uit de hele wereld die geschikt zijn om te bouwen of producten mee te maken,” zegt Els Zijlstra, creative director van Materia. Iedereen kan langskomen om materialen bekijken en aan te raken. Materialen moeten dus zintuiglijk of technisch interessant zijn of maatschappelijk relevant. “Denk hierbij aan materiaal dat bijvoorbeeld super isolerend of zonwerend is.”

Trendmeter

Zijlstra merkt dat de vraag naar duurzame materialen het grootst is. Niets voor niets presenteert Materia in het kader van de Dutch Green Building Week daarom de tentoonstelling ‘Closing the Circle’. De tentoonstelling besteedt vooral aandacht aan de biobased en gerecyclede  materialen die in het centrum te vinden zijn. Zo is er een afvalbak te zien gemaakt van kauwgum voor kauwgum, vloertegels van eierschillenmozaïk en gekleurde panelen van slakkenpoep.  Er zijn echter ook meer robuuste materialen zoals gevelelementen gemaakt van oude vliegtuigonderdelen.

Materia is niet zo zeer een trendwatcher, maar meer een trendmeter.

Het bijzondere aan Materia en de tentoonstelling is dat alle materialen die in de collectie worden opgenomen verkrijgbaar moeten zijn. Zelden wordt er iets in de collectie opgenomen wat slechts ter inspiratie dient. Architecten en creatieve professionals moeten er meteen mee aan de slag kunnen. Alle materialen staan gepubliceerd op www.materia.nl waar al 90.000 internationale ontwerpers en architecten zich gratis hebben ingeschreven. Daardoor is zichtbaar waarnaar wordt gezocht en beschikt Materia over statistische informatie over het zoekgedrag. “Hierdoor is Materia niet zozeer een trendwatcher, maar meer een trendmeter”, aldus Zijlstra.

Zwarte ijsbeer

Zijlstra merkt dat naast biobased en gerecyclede materialen er ook steeds meer aandacht is voor biomimicry. De natuur dient hier als inspiratie voor het materiaal.  Zo nam het bedrijf Sto Isoned de ijsbeer als voorbeeld. De ijsbeer weet zichzelf onder extreme temperaturen goed warm te houden. De witte haren van de ijsbeer werken namelijk als een soort glasvezel kabels.  Ze vervoeren het licht dat op het haar valt naar de huid, waardoor deze wordt opgewarmd. De zwarte kleur van de huid zorgt er voor dat de zonnewarmte maximaal wordt geabsorbeerd.  Hierop gebaseerd ontwikkelde  Sto Isoned een zwarte gevel met daarvoor transparant isolatiemateriaal dat hetzelfde effect bereikt.

Men is in de bouw vaak toch nog wat conservatief.

Alhoewel er bij de tentoonstelling allerlei spannende materialen liggen , zijn voor de bouwsector vooral isolatiematerialen, gevelpanelen en houtcomposieten interessant.  “Men is in de bouw vaak toch nog wat conservatief” stelt Zijlstra. Het zal dus nog wel even duren voordat lichtdoorlatend beton zijn weg naar het grote publiek vindt.