04-05-2015 08:00 | Door: Thijs ten Brinck

Bacterien, algen en andere zeewezens bevatten naar verwachting een diversiteit aan bruikbare enzymen die goed bestand zijn tegen de extreme condities in sommige chemische processen.

Enzymen, complexe biologische of nagebootste eiwitten, worden in de chemiesector en in de voedingsindustrie veel ingezet om verschillende productiestappen energiezuiniger of selectiever te maken. De biologische katalysatoren die tot nu toe in gebruik zijn, zijn vaak afkomstig van leven op land.

De 20 onderzoeksinstituten en bedrijven die zich aan hebben gesloten bij het Europese INMARE-consortium zien grote kansen voor enzymen uit zeeorganismen “Een belangrijke hindernis in industriële toepassingen is het optimaliseren van enzymen om ze robuuster en effectiever te maken in de extreme omgeving van chemische processen”, zegt Peter Golyshin, professor aan de Britse Bangor University die het consortium leidt. “Een slimmere oplossing kan zijn om betere natuurlijke enzymen te zoeken. “

Juist in de diepzee is het leven in staat om om te gaan met enorme druk, hoge temperaturen en hoge zuurgraden of zoutconcentraties. Condities die ook in veel chemische processen voorkomen. Golyshin: “In vier miljard jaar evolutie heeft de evolutie een enorme diversiteit aan enzymen opgeleverd. Onze taak is om enzymen te vinden die geschikt zijn voor de soms zeer specifieke behoefte van de industrie.”

Bron: cordis.europa.eu | Foto: Neville Wootton, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaamberijfsleven)