05-05-2015 07:44 | Door: Laura Fransen

Na de Nederlandse Staat, moet ook België verantwoordelijkheid afleggen voor een gebrekkig klimaatbeleid. 9.000 Belgen dagen hun overheid voor de rechter.

De rechtszaak is aangespannen door een aantal bekende Vlamingen. Eind 2014 lieten ze weten de Belgische overheid verantwoordelijk te houden voor een nalatig klimaatbeleid. Een overleg tussen de beide partijen leverde niets op, met als gevolg dat de officiële dagvaarding nu de deur uit is.   

De aanklagers eisen een beter klimaatbeleid om een opwarming van de aarde van meer dan 2 graden te voorkomen. Om dat te bereiken willen ze een CO2-reductie van 87,5 procent in 2050 ten opzichte van 1990. Om de aanklacht kracht bij te zetten, kregen burgers de kans om zich als mede-eiser te registreren. 9.000 Belgen gaven gehoor aan de oproep.

Nederland

Op de website van de Belgische Klimaatzaak schrijft de organisatie mede geïnspireerd te zijn door de Nederlandse procedure van Urgenda. Op 14 april 2015 vond in Den Haag de zitting plaats van deze zaak, waarin Urgenda de Nederlandse Staat aanklaagt wegens een gebrekkig klimaatbeleid. Ook de Nederlandse dagvaarding was open voor mede-eisers. 900 Nederlanders sloten zich bij de zaak aan. De uitspraak wordt verwacht op 24 juni 2015.

Volgens zowel de Nederlandse als Belgische aanklagers zijn overheden juridisch gezien verantwoordelijk voor de emissies op hun grondgebied. 

Bron: Klimaatzaak, Het Laatste Nieuws | Foto: Andrew Bowden, via Flickr Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)