06-05-2015 12:28 | Door: Thijs ten Brinck

Fosfor is een essentieel element in de landbouw en in de chemische industrie. Amerikaans onderzoek toont een economisch aantrekkelijke methode om fosfor terug te winnen.  

Fosfor komt via kunstmest in de voedselketen, en verdwijnt via onze ontlasting en die in de veeteelt grotendeels in de oceanen. Onderzoekers aan de Arizona State University adviseren om twee bekende technologieën voor het onttrekken van fosfor uit afvalwater te combineren.

“Al het fosfor dat in de rivieren en oceanen terugkomt, is als verloren te beschouwen”, zegt Rolf Halden, directeur van het Center for Environmental Security, verbonden aan de Arizona State University. “Afvalwaterzuiveringsinstallaties zijn daarom ground zero voor het aanpakken van het naderende fosfortekort.”

Industriële chemie én bacteriën

In verschillende waterzuiveringsinstallaties wordt er al fosfor teruggewonnen, ook in Nederland. De zuiveringsbedrijven kiezen dan of voor een chemische route of maken gebruik van bacteriën die de grondstof terugwinnen.

Beide oplossingen winnen ongeveer 40 procent, tot maximaal de helft, van het fosfor in het water terug. Kiezen voor een van de opties is lastig, en hangt onder andere af van de lokale waterkwaliteit en de omvang van de installatie.

Het Amerikaanse onderzoek maakt de keuze een stuk eenvoudiger; niet kiezen maar combineren. Als het afvalwater eerst via de biologische route wordt behandeld en daarna het chemische proces ondergaat, wordt 35 procent meer fosfor teruggewonnen. Nu de marktprijs voor fosfor stijgt, verdient de gecombineerde aanpak zichzelf volgens de wetenschappers al binnen drie jaar terug. 

Bron: Agronomy | Foto: Eli Duke, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)