07-05-2015 18:01 | Door: Jerom van Gemert

Een schimmel die normaal te vinden is in rottend fruit, kan koolwaterstoffen maken. Dat zijn de hoofdbestandsdelen van vliegtuigbrandstof.

Wetenschappers aan de Washington State University onderzochten de schimmel Aspergillus carbonarius. Na genetische modificatie lukte het om de schimmel grotere hoeveelheden koolwaterstoffen te laten maken.

De onderzoekers gaven de schimmel verschillende voedselbronnen. De schimmel produceerde de meeste koolwaterstoffen op een dieet van havermout. Een dieet van tarwestro of maisafval was ook succesvol, maar leverde minder koolwaterstoffen op.

Schimmels maken in het wild ook koolwaterstoffen, waarschijnlijk als afweerreactie tegen bacteriën. Het kost ook veel energie.

Potentie

Schimmels hebben veel potentie voor grootschalige productie van brandstoffen en koolwaterstoffen. Er zijn geen chemische processen nodig. Daarnaast kunnen schimmels waarschijnlijk op grote schaal goedkoop brandstof produceren. Daarvoor is eerst wel meer onderzoek nodig. De wetenschappers van Washigton State University verwachten dat schimmels over vijf jaar goedkoop vliegtuigbrandstoffen maken.

In de chemische industrie zijn veel schimmelsoorten al doorgebroken in verschillende toepassingen. Zo kunnen schimmels plastic afval afbreken, en goud terugwinnen uit elektronisch afval.

Bronnen: Azocleantech, Washington State University | Foto: University of Michigan School of Natural Resources & Environment via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)