21-05-2015 10:47 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit zetten citroenzuur om in plastics en coatings. De biobased productiemethode lijkt kosteneffectief voor de industrie.

Citroenzuur is een natuurlijke smaakstof die voedingsmiddelen een zure smaak geeft en ook conserverende en antioxiderende eigenschappen heeft. Een onderzoeksteam van de Wageningen Universiteit heeft een methode herontdekt om de stof om te zetten in het methacrylaat, het hoofdbestandeel van een onder meer plexiglas. Het team heeft het proces daarna doorontwikkeld tot een efficiënte en betaalbare productiemethode.

“Uit biomassa kun je bijna alles maken’, zegt projectleider Jacco van Haveren, in een uitgave van Biobased Performance Materials. “Op dit moment zijn het meestal nog de productiekosten die bepalen of een biobased variant voor de industrie interessant is.”

Goedkoper

De omzetting van citroenzuur tot methacrylaat verliep eerder alleen bij hoge temperatuur en extreme druk. Met een katalysator is het proces veel efficiënter gemaakt. Citroenzuur is daarmee mogelijk een aantrekkelijke grondstof voor de productie van onder andere licht-geleidende glasvezels, lijmstoffen en plexiglas.

Van Haveren nodigt bedrijven uit om het proces samen te optimaliseren en geschikt te maken voor bulkproductie. Methacrylaat wordt nu nog gemaakt uit fossiele olie. Citroenzuur kost per ton € 500, methacrylaat ongeveer € 2.000. Van Haveren. “Daar zit dus aardig wat financiële ruimte.” 

Bron: BPM Magazine | Foto: Shaun Dunphy, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)