21-05-2015 12:38 | Door: Willemien Groot

De Nederlandse start-up 3D By Flow is een Kickstarter-campagne begonnen voor de introductie van een draagbare 3D-printer. Het apparaat kan behalve standaardfilament ook zacht materiaal printen, zoals chocola.

Het bedrijf uit Maastricht wil via crowdfunding € 50.000 ophalen om de Focus in productie te nemen. Volgens 3D By Flow is de lichtgewicht printer de eerste die verschillende materialen kan printen en die bovendien draagbaar is. Het complete apparaat weegt ongeveer zeven kilo.

De printer heeft de beschikking over twee verschillende printermonden, een voor standaard plasticfilament en een voor zachtere materalen, zoals keramiek of chocola. De printermonden klikken zich vast met een sterke magneet, waardoor de vervanging veel minder tijd kost. De software herkent automatisch welke printermond is aangesloten. De printer is volgens 3D By Flow ook geschikt voor printtechnieken onder hoge temperaturen, zoals met nylon en metalen.

Opvouwbaar

Bestaande printers die verschillende materialen kunnen verwerken, zijn volgens de start-up lastig te bedienen en veel te groot. De printer van 3D By Flow valt op door het compacte ontwerp. Het apparaat is opvouwbaar en past in een koffertje.

Met de Kickstarter-campagne wil het bedrijf voldoende geld ophalen voor de bouw van de printer. Een deel van het opgehaalde bedrag is bedoeld voor verder onderzoek naar nieuwe technieken en materialen. Later dit jaar introduceert 3D By Flow een tweede type dat onder meer in de zorg kan worden gebruikt voor het printen van proteses.

Bron: 3D By Flow, Kickstarter | Foto's: 3D By Flow