27-05-2015 09:41 | Door: Erik Verheggen

De Franse bouwmarkt Castorama verkoopt een aanrechtblad van gerecycled materiaal uit de eigen winkels. Castorama en afvalbedrijf Veolia claimen een primeur.

Volgens de bedrijven is het voor het eerst dat een gelamineerd blad van volledig gerecycled materiaal geproduceerd is. Het blad bestaat uit 35 procent hout en 65 procent plastic. Castorama en Veolia gebruiken het snij- en zaagafval uit de winkels van Castorma als grondstof.

In een jubelend persbericht presenteren de beide bedrijven het aanrecht als schoolvoorbeeld voor de circulaire economie. Het gerecyclede blad heeft ook een aantal bijzondere eigenschappen. Het houtcomposiet is beter bestand tegen water. Een blad weegt ook nog eens 40 procent minder dan een conventioneel aanrechtblad.

Volgens directeur Materials and Component Development Christophe Guyader, van Castorama-moederbedijf KingFisher, is de ontwikkeling van het blad samenwerking geweest van alle partijen uit de keten.

Veolia en Castorama hebben een contract gesloten voor de levering van 1.000 ton grondstoffen uit winkelafval per jaar. Zo verwachten de partijen de toekomst van het circulaire aanrechtblad veilig te stellen. 

Bron: Veolia | foto: Citizen59, creative commons (cropped by Duurzaambedrijfsleven)