28-05-2015 07:30 | Door: Thijs ten Brinck

Technologiebedrijf Cofely Fabricom is in België betrokken bij de realisatie van een energiezuinige PET-fabriek. De productie kost 30 procent minder energie.

Het bedrijf JBF Global Europe heeft in het Belgische Geel een fabriek gebouwd voor de productie van PET, plastic waaruit onder andere frisdrankflessen bestaan. JBF, van oorsprong een bedrijf uit Saudi-Arabië, koos voor de locatie omdat BP Chembel op hetzelfde bedrijventerrein de belangrijkste grondstof voor PET maakt.

Dat schrijft Cofely in zijn Activiteitenrapport 2014. Daarin presenteert het bedrijf een groot aantal voorbeelden van duurzame ontwikkeling. 

Cofely hielp bij de aanleg van een pijpleiding tussen de bestaande fabriek van BP en de nieuwe installaties van JBF. Transport over de weg tussen de beide bedrijven is daarmee niet nodig. Cofely Fabricom was daarnaast verantwoordelijk voor de elektriciteitsinstallaties en betrokken bij ander ingenieurswerk voor de nieuwe PET-fabriek.

30 procent zuiniger

De PET-fabriek in Geel is een van de eerste die gebruik maakt van de melt-to-resin-methode. Dit productieproces is ontwikkeld door het Zwitserse ingenieursbureau Uhde Inventa-Fischer en is aanzienlijk energiezuiniger dan conventionele chemische installaties die PET-fabrikanten gebruiken.

Naast de realisatie van deze chemische fabriek van JBF Global was Cofely in 2014 betrokken bij een groot aantal innovatieve projecten in de industrie, infrastructuur en in kantorenvastgoed en bij bijvoorbeeld luchthavens. 

Bron: Cofely | Foto: Nick Bramhall, via Flickr Creative Commons (Cropped bu DuurzaamBedrijfsleven)