01-06-2015 07:50 | Door: Thijs ten Brinck

In een nieuwe fabriek vervangt het Duitse chemieconcern Bayer olie deels door CO2. Het broeikasgas is een alternatieve grondstof voor plastics waaruit onder andere matrassen gemaakt worden.

Bayer is in een vergevorderd stadium met de bouw van de fabriek. Vanaf begin 2016 produceert het Duitse bedrijf hier jaarlijks 5.000 ton polyol, een grondstof voor plastics. De fabriek, die € 15 mln kost, geeft Bayer de mogelijkheid om een vijfde van de olie gebaseerde grondstoffen te vervangen door CO2.  

“De plasticindustrie is lang opzoek geweest naar alternatieven om de afhankelijkheid van olie te verminderen”, zegt projectleider Karsten Malsch. “Als alles soepel blijft lopen, starten we begin volgend jaar de productie op.”

Duurzaam schuimrubber

Polyol is een basispolymeer voor de productie van polyurethaan, dat onder andere gebruikt wordt om schuimrubber voor matrassen te maken. 

CO2 is chemisch zeer inert en daarom lastig in andere chemicalien om te zetten. Bayer MaterialScience heeft samen met de Universiteit van Aken een katalysator gevonden die wel in staat is om de CO2 te ontbinden. Bayer zoekt naast de productie van polyol nu naar andere processen en producten waarin CO2 ook is te gebruiken als grondstof.

Bron: Bayer | Foto: Bayer