04-06-2015 09:08 | Door: Jerom van Gemert

3D-printen van vliegtuigonderdelen biedt vele voordelen voor de luchtvaartindustrie. Nieuw onderzoek toont aan dat 3D-printen materiaal, brandstof en geld bespaart.

De vliegtuigindustrie past 3D-printen al toe voor de productie van vliegtuigonderdelen. De onderdelen zijn goedkoper en lichter. Wetenschappers aan de Northwestern University brachten de voordelen van 3D-printen voor de luchtvaart beter in kaart.

3D-printen leidt ook tot een lager grondstoffenverbruik bij de productie van metalen onderdelen. Uit het onderzoek blijkt dat fabrikanten per jaar duizenden tonnen aluminium, titanium en nikkel kunnen besparen.

Lichtere onderdelen

Vooral het printen van metalen onderdelen levert veel op. Het totale gewicht van een vliegtuig neemt tot 7 procent af als kleine metalen onderdelen als beugels, scharnieren, meubelonderdelen en riemgespen worden geprint. Het lagere gewicht bespaart ruim 6 procent brandstof en verlaagt de CO2-uitstoot.

Met de huidige productiemethoden weegt een vliegtuigbeugel ongeveer een kilo. Eenzelfde beugel uit de 3D-printer weegt slechts 400 gram. Ook kosten geprinte onderdelen veel minder energie. Volgens de onderzoekers verbruikt een 3D-printer tot 50 procent minder stroom dan conventionele productiemethoden.

Straalmotoren

Straalmotorenfabrikant GE heeft inmiddels het eerste onderdeel van een straalmotor uit een 3D-printer gehaald. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten hebben GE toestemming gegeven het onderdeel in te bouwen in Boeing 777-vliegtuigen.

De eerste compleet 3D-geprinte straalmotor is al gepresenteerd door Australische wetenschappers. De luchtvaartindustrie volgt de ontwikkelingen met grote interesse.

Bronnen: McCormick news, Design Engineering | Foto: Andrew Malone via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)