04-06-2015 07:41 | Door: Thijs ten Brinck

Ongeveer 5 procent van de chemie van Europa komt voort uit groene grondstoffen. Europa heeft voldoende potentieel om met biobased duurzame chemie volledig in de eigen behoefte te voorzien.

Per ton product zijn er in de biobased chemie acht keer zoveel werknemers betrokken als bij de productie van bio-brandstoffen. Dat schrijft Biobasedpress op basis van cijfers van het Duitse Nova Instituut.

Het Nova Instituut zette cijfers uit 2011 over de productie van biodiesel en bio-ethanol uit tegen de productie in de chemie. In dat jaar is er 26,8 miljoen ton biobrandstof geproduceerd, door 23.000 werknemers. Van de 1,2 miljoen mensen die in de Europese chemische industrie actief waren, was ongeveer 5 procent betrokken bij producten uit biomassa. Die produceerden samen 8,5 miljoen ton product.

Omdat er in Europa veel meer vraag is naar brandstoffen dan naar chemische producten, is er in absolute zin wel meer werkgelegenheid voor biobrandstoffen te bewerkstelligen. Groei van het marktaandeel van hernieuwbare brandstoffen creëert vooral veel banen in de landbouw. Europa kan zich met biobrandstoffen alleen echter niet voorzien in de huidige productie. Met hoogwaardigere duurzame alternatieven voor aardoliegebaseerde chemische grondstoffen kan Europa in de chemische industrie wel duurzaam zelfvoorzienend worden. 

Bron: BiobasedPress | Foto: Don Graham, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)