05-06-2015 07:47 | Door: Erik Verheggen

De productie van rubber en kunststof is een energie-intensief proces. Spuitgieterij Omefa weet met allerlei maatregelen zijn energieverbruik omlaag te brengen.

Isolerende of lichtgewicht eigenschappen van rubber en kunststof producten kunnen in gebruik substantiële energiebesparingen opleveren. Maar productietechnieken als extrusie, spuitgieten en wikkelen vragen veel energie omdat zowel verwarming als koeling nodig is.

“We hebben eerst ons energiegebruik in kaart gebracht, wat veel inzicht opleverde in de energievraag van verschillende processen”, zegt algemeen directeur Michael Soederhuizen van Omefa in een interview met de website RVO.nl.

Gerecycled materiaal

Omefa realiseerde 14 procent energiebesparing door gebruik van gerecycled materiaal, het verminderen van het aantal draaiuren van drogers en aanpassingen in de persluchtinstallatie.

De eerste stappen die een bedrijf neemt om energie te besparen, zijn vaak het grootst. “Maar we hebben nog genoeg plannen”, zegt Soederhuizen. “Komend jaar willen we de isolatie van onze spuitgietmachines aanpakken en breiden we het gebruik van gerecycled materiaal uit.”

Met verffabrikant Histor onderzoekt Omefa bijvoorbeeld of verfblikken van gerecycled materiaal gemaakt kunnen worden. Onder de naam Warp Systems maakt Omefa al vloer- en wandverwarmingssystemen van gerecycled materiaal voor bestaande bouw.

Bewustwording

In de productiehallen van Omefa hangt nu permanent een groot scherm waarop werknemers kunnen zien hoeveel energie de machines gebruiken. “Goed voor de bewustwording”, zegt Soederhuizen. “Het triggert om ermee aan de slag te gaan."

Energiebesparing is voor een groot deel afhankelijk van de mensen op de vloer, zegt ook innovatiecoach Martin van Dord van branchekoepel NRK. “Om een persluchtinstallatie te optimaliseren moet je bij de medewerkers zijn die aan de knoppen zitten. Die moet je trainen en bewustmaken van het effect op de energierekening en het milieu.”

Energiebesparing staat hoog op de agenda binnen de sector, onder andere door deelname aan de meerjarenafspraak energie-efficiëntie (MJA3), van overheid en bedrijven, instellingen en gemeenten.

Bron: RVO.nl | foto: vagawi , Creative Commons (Cropped, flipped by DuurzaamBedrijfsleven)