08-06-2015 07:39 | Door: Erik Verheggen

Honeywell en Tata Power Delhi Distribution hebben het eerste grootschalige smart grid in India in gebruik genomen. 160 gebouwen zijn aangesloten op het systeem.

Tata Power gebruikt de technologie van Honeywell om de gebouwen en bedrijven aan elkaar te linken in een grootschalig systeem voor lastmanagement. Het elektriciteitsverbruik van deze gebouwen kan automatisch worden verminderd als de vraag naar stroom groter is dan het aanbod.

In India is ongeveer 50 procent van de piekbelasting op het stroomnet een gevolg van industriële activiteiten. In Delhi is het stroomverbruik in de afgelopen tien jaar verdubbeld. 

De smart grid kan de belasting bij industriële partijen met ongeveer 15 procent verminderen, wanneer dat nodig is. Zo ontstaat een virtuele energiecentrale van 11,5 megawatt.

Efficiënter

Het systeem grijpt in tijdens pieken in de stroomvraag, en ook op andere momenten waarop het net overbelast kan raken. De netbeheerder heeft zo de mogelijkheid om het net te stabiliseren zonder dat piekcentrales nodig zijn. De stroomvoorziening is daardoor efficiënter in te richten.

Honeywell heeft behalve in India ook projecten in de Verenigde Staten, Australië, China en Groot-Brittannië . Wereldwijd zijn er twintig smart grids ingericht met technologie van het Amerikaanse bedrijf.

Ook andere industriële partijen werken aan stabilisering van het net met smart grids. In Groot-Brittannië hebben vijftig bedrijven bieden hun flexibiliteit collectief aangeboden aan de netbeheerder.

Bron: Honeywell | Foto: Sourav Das, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)