08-06-2015 13:34 | Door: Jerom van Gemert

Lignine is een afvalproduct van de papierindustrie. Een nieuwe methode van de KU Leuven isoleert lignine en zet het om in duurzamere chemische bouwstenen.

Onderzoekers aan de KU Leuven hebben een alternatieve methode ontwikkeld om hout om te zetten in papierpulp en een olie van lignine. De olie is makkelijk om te zetten in bouwstenen voor het maken van plastic, verf, medicijnen en andere toepassingen.

Hout wordt samen met een katalysator en een oplosmiddel in een chemische reactor geplaatst. Door het te verwarmen onder hoge druk, wordt lignine gescheiden van het houtpulp. Het polymeer breekt daardoor in kleinere moleculen. Het eindproduct, een olie, bevat vooral polyolen die dienen als bouwstenen voor polymeren.

Bestaande methoden gebruiken zware chemicaliënsoleren om het polymeer lignine uit papierpulp te isoleren. Dit veroorzaakt vervuiling en de kwaliteit van lignine gaat erdoor achteruit. Volgens onderzoekers kan het petroleum vervangen als grondstof voor chemicaliën. Lignine is een van de hoofdbestanddelen van plantenmateriaal.

Lignine

Veel universiteiten en bedrijven doen onderzoek naar lignine omdat het als duurzame bron kan dienen voor veel verschillende chemicaliën. Het bedrijf Biome Bioplastics ontving € 4,2 mln van de Britse overheid voor onderzoek naar het omzetten van lignine in chemicaliën.

Voor verder onderzoek gaan de wetenschappers kijken of ze de techniek goedkoper kunnen maken door een andere katalysator te gebruiken. Volgens berekeningen van de onderzoekers is het nu al financieel aantrekkelijk voor papiermolens om lignine te winnen.

Bronnen: Eurekalert, Energy & environmental science | Foto: iangbl via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)