11-06-2015 18:50 | Door: Thijs ten Brinck

In Emmen heeft chemieconcern DSM een grote vernieuwing van zijn polyesterfabriek afgerond. De fabriek is nu 30 procent energiezuiniger en stoot nauwelijks nog vluchtige stoffen uit.

In Emmen produceert DSM hoogwaardig polyester. DSM nam de fabriek in 2009 over van het failliete Diolen en heeft sindsdien ongeveer € 30 mln in de locatie geïnvesteerd.

“Deze investering is een mooi voorbeeld van DSM’s Triple P aanpak, waarin duurzame zorg voor de leefomgeving, werkgelegenheid en gezonde bedrijfsvoering elkaar versterken”, zegt Atzo Nicolaï, president DSM Nederland. “De combinatie van innovatieve wetenschap, de kennis van DSM in milieuvriendelijk produceren en de constructieve opstelling van bestuurders in de gemeente en de provincie leidt tot een optimaal resultaat voor Drenthe.”

In de afgelopen jaren zijn verschillende onderdelen van de kunststofproductie geoptimaliseerd. De fabriek verbruikt daarmee nu 50 procent minder water en bijna een derde minder energie. Ook investeerde DSM in een samenwerking met een lokale waterzuiveringsinstallatie en een afvanginstallatie voor vluchtige organische stoffen die bij de productie vrijkomen.

De uitstoot van deze gassen is teruggebracht tot nagenoeg nul. Het water dat in de processen van DSM gebruikt wordt, wordt voor 80 procent lokaal gerecycled.

Bron: DSM, Trouw | Foto: Edwin van Buuringen, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)