12-06-2015 14:32 | Door: Willemien Groot

De Nederlandse toezichthouder Autoriteit Consument & Markt houdt afspraken tegen tussen bedrijven om duurzamer te opereren. De kartelwaakhond is te streng bij het toepassen van de mededingingsregels.

Dat schrijven de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan minister Henk Kamp van Economische Zaken. De brief is ook ondertekend door LTO Nederland en verschillende organisaties voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, zoals MVO Nederland en De Groene Zaak.

De Autoriteit Consument & Markt zet een rem op duurzaamheidsafspraken en maatschappelijk verantwoord ondernemen, schrijven de organisaties. "Zodra mededinging zwaarder weegt dan bijvoorbeeld milieu of mensenrechten, gaat er iets mis", zegt Erik te Brake van VNO-NCW in een interview met de nieuwszender BNR. De ACM zou gezamenlijke afspraken in het bedrijfsleven om duurzamer te gaan werken, te vaak zien als concurrentieverstorend. 

Steenkool

De briefschrijvers verwijzen onder meer naar de voorgenomen sluiting van vijf steenkoolcentrales in Nederland. De centrales zouden als onderdeel van het Energieakkoord moeten sluiten, als bijdrage aan de vermindering van de CO2-uitstoot. De Autoriteit Consument & Markt zette daar een streep door, omdat de maatregel een kartelafspraak zou zijn.

Om dezelfde reden mislukte een afspraak tussen supermarkten en pluimveehouders over de productie en inkoop van diervriendelijk kippenvlees. Iets dergelijks dreigt te gebeuren bij een nieuw initiatief tegen kinderarbeid in kledingateliers in Bangladesh.

Meer duidelijkheid

In de brief vragen de organisaties meer duidelijkheid van minister Kamp over de regels rond kartelvorming. de uitspraken van de kartelwaakhoud leiden tot veel onzekerheid voor bedrijven, die daardoor terughoudend zijn geworden, staat verder in brief. 

Bij voorgenomen afspraken tussen bedrijven over duurzaamheidsinitiatieven zou de Autoriteit Consument & Markt een richtlijn moeten geven over de mogelijkheden. De organisaties vragen het kabinet om de mededingingsregels in Brussel ter sprake te brengen. Die zijn grotendeels in Europees verband wettelijk geregeld.

Bron: De Groene Zaak, BNR | Foto: Bert Knot, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)