15-06-2015 10:05 | Door: Thijs ten Brinck

Chemiebedrijf Trinseo waardeert energiezuinig afvalwarmte op tot hoge druk stoom. Het bedrijf verdient de investering van € 640.000 naar verwachting binnen twee jaar terug.

Chemie multinational Trinseo heeft op zijn locatie in Terneuzen een compressor geïnstalleerd die lage druk stoom mengt met hoge druk stoom. Zo hoeft de fabriek geen afvalstoom meer af te blazen en bespaart het veel geld, aardgas en CO2-uitstoot.

Thermocompressor 

In Terneuzen maakt Trinseo onder meer rubber, latex en polystyreen. In de processen gebruikt het bedrijf stoom op 3 bar, 12 bar en 35 bar. De lage druk van 3 bar wordt in de winter gebruikt om de installaties zelf op temperatuur te houden. In de zomer heeft Trinseo een overschot aan lagedrukstoom. Die wordt daarom noodgedwongen afgeblazen in de lucht.

Met een thermocompressor, een ventiel dat een beetje van de stoom op 12 bar mengt met de lage druk afvalstoom, werkt Trinseo de onbruikbare stoom op tot een bruikbare druk van 5 bar. Deze stoom gebruikt Trinseo onder andere in een verdamper.

Trinseo heeft met de vernieuwing in de fabriek in Terneuzen de Responsible Care-prijs van de VNCI, de Nederlandse branchevereniging voor de chemie, gewonnen. Het bedrijf liet daarmee de blue energy membranen van FujiFilm achter zich.

Bron: VNCI, Petrochem, NPT