17-06-2015 12:28 | Door: Jerom van Gemert

Het Amerikaanse bedrijf Zymergen heeft € 44 mln aan investeringen ontvangen. Het bedrijf ontwerpt bacteriën die belangrijke chemicaliën maken voor meerdere industrieën. 

Zymergen is bezig met het automatiseren van het ontwerpen van bacteriën. Het doel is om met een snel, goedkoop en grotendeels geautomatiseerd proces bacteriën te maken die chemicaliën en grondstoffen duurzaam produceren. Bedrijven kunnen in de toekomst bij Zymergen een bacterie laten ontwerpen.  

Het bedrijf gelooft dat automatisering en het gebruik van slimme analytische software leiden tot een efficiënte techniek voor het maken van bacteriën. Robots bouwen en testen de bacteriën terwijl een computerprogramma bepaalt welk deel van het DNA het beste aangepast kan worden. De wetenschappers bepalen hoe het eindresultaat eruit komt te zien.   

Als de methode werkt, is het een doorbraak. Veel bouwstenen en chemicaliën kunnen dan duurzaam, goedkoop en zonder vervuiling geproduceerd worden door bacteriën. Veel industrieën, zoals de voedings- en chemische industrie, kunnen dan overstappen naar duurzamere productiemethoden. 

Bronnen: Pehub, Zymergen | Foto: NIAID via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)