18-06-2015 07:17 | Door: Thijs ten Brinck

Het Apeldoornse bedrijf Solsep heeft bij bio-olieverwerker Loders Croklaan een membraanmodule voor de scheiding van aceton uit de olie getest. De technologie maakt het proces efficiënter en bespaart energie.

Loders Croklaan maakt verschillende plantaardige oliën en vetten, vooral voor de voedingsmiddelenindustrie. Bij de verwerking van de oliën haalt het bedrijf aceton uit de oliemengsels.

“Ze doen dat nu met behulp van destillatie”, zegt Petrus Cuperus, eigenaar van SoSep, op de website Nederlandse Industrie. “Ons membraan komt vóór de destillatiestap. Daardoor halen we al de helft van de aceton uit het oliemengsel.”

Bottleneck

Destillatie is een energie-intensief proces en een knelpunt in de productie van Croklaan. Door zoveel mogelijk aceton te scheiden voor de destillatie, bespaart Loders Croklaan tijd en energie.

“Als je puur naar de energiewinst kijkt, dan betaalt het zich niet uit”, zegt Bart Driesten van Loders Croklaan. “Het gaat ons erom dat we minder hoeven te destilleren en de bottleneck uit ons proces halen. Dat het ook nog eens energie bespaart, is mooi meegenomen.”

In de proef bleken de membranen een druk tot 35 bar aan te kunnen en voor verschillende oliemengsels goed te werken. Solsep en Croklaan werken nu aan een grotere pilot en overwegen bij succes het hele productieproces van Croklaan te vernieuwen.

Bron: Nederlandse Industrie | Foto: Vishwas Krishna, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)