18-06-2015 09:09 | Door: Thijs ten Brinck

Een grote productielocatie van Audi in Hongarije is voorzien van LED-verlichting van het Oostenrijkse bedrijf Zumtobel. De zuinige verlichting helpt de autofabrikant veel stroom te besparen.

Audi

Uit de fabriek bij Győr, dicht bij de grens met Slowakije, rollen sinds een grote uitbreiding onder andere tienduizenden A3’s en TT’s van Audi per jaar. LED-lampenfabrikant Zumtobel was in een vroeg stadium betrokken bij de uitbreidingsplannen van Audi.

"Dit maakte het mogelijk de elektriciteitskosten van de fabriek tot wel 50 procent te verlagen", zegt projectmanager Jean Mehrmann van Zumtobel. "Gezien de omvang van de fabriek draagt dit in hoge mate bij aan de economische efficiëntie.” 

Philips concurrent

Zumtobel installeerde naar eigen zeggen 140 kilometer aan LED-lampen. Zowel in de gewone fabriekshallen als in de spuiterijen en andere veeleisende onderdelen van de Audifabriek. Ook de noodlampen zijn voorzien van LEDs.

Begin dit jaar opende Zumtobel in Amsterdam een kantoor, dat onder leiding staat van Rogier van der Heide. Van der Heide was in 2014 nog chief design officer bij de lichtdivisie van concurrent Philips.

Bron: Zumtobel, Cobouw | Foto: Zumtobel