19-06-2015 09:39 | Door: Thijs ten Brinck

Chemieconcern Sabic verbouwt op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom olifantsgras voor verschillende biobased producten. NNRGY Crops beheert het proefveld.

Het gras dat groeit op het terrein van Sabic in Bergen op Zoom haalt tijdens de snelle groei vier keer zoveel CO2 uit de lucht als bomen. Het gewas is bovendien onderhoudsarm en levert bouwstenen voor de chemie en bruikbare vezels. Sabic, Saudi Basic Industries Corporation, denkt de vezels onder andere te kunnen gebruiken als vulmiddel voor autodashboards.

Olifantsgras is volgens de samenwerkende bedrijven bij uitstek een gewas om te telen op tijdelijk braakliggende grond. Jan-Govert van Gilst van NNRGY Crops timmert al jaren aan de weg met olifantsgras en voelt zich gesteund door de Green Chemistry Campus: “Hier kom ik op het spoor van kansen voor verwaarding van biomassa en nieuwe samenwerkingsverbanden, zoals nu met Sabic die grond ter beschikking stelt."

NNRGY Crops realiseerde eerder projecten in Zwolle en Rotterdam. Naast plastic is het gewas miscanthus giganteus, of olifantsgras, ook geschikt voor de productie van biobrandstoffen, papier en bio-beton. 

Bron: Green Chemistry Campus, Omroep Brabant | Foto: David Wright, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)