22-06-2015 09:41 | Door: Thijs ten Brinck

Het Australische mijnbouwbedrijf TNG onderzoekt of het een nieuwe mijn kan laten opereren op zonne-energie en accuopslag.

Het Australische bedrijf Energy Made Clean (EMC) werkt met TNG samen voor een duurzame energievoorziening voor het Mount Peake Vanadium Project. In deze nieuwe mijn, centraal gelegen in Australië, gaat TNG ijzer, titanium en vanadium delven.

Zonnepanelen en stroomopslag zijn onderdeel van een intentieverklaring tussen TNG en EMC. Eerder kondigde een grote Australische koperdelver aan te gaan draaien op zonne-energie en accu’s. Energy Made Clean denkt voor de TNG-mijn toepasselijk genoeg vooral aan vanadium-accu’s.

Redox flowbatterijen

Dit type accu’s maakt gebruik van twee tanks waarin elektrisch geladen vloeistoffen worden opgeslagen. In tegenstelling tot lithiumaccu’s wordt de capaciteit bij flowbatterijen niet gelimiteerd door de accu zelf maar door de inhoud van de externe tanks. De Liechtensteinse autobouwer nanoFlowcell zet de vanadium-accu’s in om elektrische auto’s te bouwen die 1000 kilometer kunnen rijden op een acculading.

Vanadium wordt tot nu toe vooral in de metaalindustrie gebruikt, om de prestaties van hogesterktestaal te verhogen. Vanadium heeft verder ook toepassingen als katalysator in verschillende chemische reacties.

Bron: TNG, RenewEconomy | Foto: James St. John, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)