26-06-2015 07:18 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse aluminiumproducent Constellium maakt samen met de Duitse multinational Linde de aluminium-recyclingfabrieken 50 procent energiezuiniger.

Het zogeheten oxy fuel-technologie van Linde levert daaraan een belangrijke bijdrage. Bij toepassing van oxy-fuel smelt aluminiumschroot in een combinatie van brandstof en pure zuurstof. Dankzij de zuivere zuurstof kan de verbrandingstemperatuur omlaag en smelt het aluminium 20 procent sneller.

Constellium heeft de technologie getest op twee aluminium-verwerkingsinstallaties in Frankrijk. De innovatie bespaart Constellium tot de helft van zijn energieverbruik. De aluminiumrecycler gaat de technologie nu breder toepassen.

Nutteloze balast

De zuivere zuurstof is een alterantief voor gewone lucht dat voor 80 procent uit stikstof bestaat. Stikstof is in de huidige processen van Constellium een energievretende balast. Het stikstofgas draagt niet bij aan de verhitting, maar wordt bij verbranding wel opgewarmd.

"Met de implementatie van het oxy-fuel-proces versterkt Constellium zijn duurzaamheidsprestaties op een manier die ook onze productiviteit ten goede komt", zegt Catherine Athenes, Sustainability Council Leader bij Constellium. "Met deze samenwerking komen we onze klanten tegemoet met innovatieve en herbruikbare oplossingen."

Constellium NV is een joint venture van het Brits-Australische mijnbouwbedrijf Rio Tinto, de Amerikaanse investeerder Apollo en een Frans staatsfonds. Het hoofdkantoor van Constellium is gevestigd bij de luchthaven Schiphol.

Bron: Your Chemical News, Constellium | Foto: James Wahlgren, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)