30-06-2015 07:15 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse bedrijf Thermal Spray Technologies verhoogt de prestaties van metalen onderdelen. Een coating van slechts enkele micrometers dik kan de levensduur van onderdelen vervijfvoudigen.

De bladen van straalmotoren, messen voor landbouwmachines en andere metalen onderdelen die gebruikt worden onder extreme condities worden steeds vaker bewerkt met Thermal Spray Coating.

Bij een extreem hoge temperatuur, die kan oplopen tot boven de 25.000 graden Celcius, sprayen metaalbewerkers minuscule druppeltjes gesmolten keramiek of metaal op de onderdelen. Het resultaat is een zeer dunne coating, die de prestaties en levensduur van metalen onderdelen verhogen. 

“Als een materiaal een smeltpunt heeft is er een goede kans dat wij er een coating mee kunnen maken”, zegt Bill Lenling, oprichter van Thermal Spray Technologies (TST), op de site van de University of Wisconsin-Madison. “We gebruiken de technologie niet alleen om onderdelen impact- of roestbestendig te maken, maar ook om de elektrische eigenschappen te veranderen of om ze geschikt te maken voor medisch gebruik.”

Implantaten

Thermal Spray Technologies (TST) is ontstaan als spin-off van de Amerikaanse Fisher Barton Group, een specialist op het gebied van snijbladen voor landbouwmachines. TST-oprichter en technisch directeur Lenling werkte als student voor Fisher Barton aan een nieuw soort coating om de messen van een grasmaaier langer scherp te houden.

Inmiddels levert de spin-off zijn diensten en producten buiten de landbouwmachines ook aan partijen in de luchtvaartsector, de voedingsindustrie en aan energiecentrales. Tegenwoordig wordt het thermal spraying-principe ook steeds meer toegepast om medische instrumenten en implantaten zo te bewerken dat een lichaam ze niet meer afstoot. 

De video bij dit bericht is gemaakt door een ander bedrijf.

Bron: University of Wisconsin-Madison, TST