01-07-2015 12:26 | Door: Thijs ten Brinck

Het Eindhovense bedrijf Shapeways verbindt wereldwijd honderdduizenden klanten met zijn 3D-printservice. Verschillende investeerders voorzien het bedrijf van nieuw groeikapitaal.

Shapeways heeft kantoren in Eindhoven, New York en Seattle. Van daaruit print het 3D-ontwerpen voor klanten van over de hele wereld. De printers van het bedrijf printen inmiddels in verschillende plastics, staal, keramiek, glas en zelfs zilver.

Bestaande en nieuwe investeerders steken onder leiding van Inkef, een durfinvesteringstak van het Nederlandse pensioenfonds ABP, € 27 mln in het bedrijf. Printerfabrikant Hewlett Packard draagt bij aan de kapitaalinjectie en werkt daarnaast ook samen met Shapeways aan het verbeteren van de 3D-printers.

Van serviesgoed tot drone-onderdelen

Shapeways heeft inmiddels ruim 2,5 miljoen producten geprint. Ongeveer 30 duizend mensen bieden via de 3D-printservice producten aan die derden kunnen kopen. Onder andere sieraden en kunstobjecten, maar ook serviesgoed en vervangingsonderdelen voor robots en drones zijn via de webwinkel te bestellen.

Shapeways, opgericht in 2008 als spin-off van Philips, gaat met het nieuw ingelegde geld nog meer materialen en mogelijkheden aanbieden.

Bron: FD, Eindhovens Dagblad | Foto: Cory Doctorow, via FLickr Creative Commons (Ccropped by Duurzaambedrijfsleven)