12-11-2012 15:39 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De opkomst van de cleantech-industrie wordt weerspiegeld in de stijging van het aantal patenten in de sector.

De nieuwe kwartaalcijfers van de Clean Energy Growth Index wijzen op toenemende innovatie in de cleantech-industrie. Het Amerikaanse advocatenbureau Heslin Rothenberg Farley & Mesiti is gespecialiseerd in patenten en houdt de index sinds twee jaar bij. In de Verenigde Staten werden afgelopen kwartaal 786 patenten geregistreerd, dat zijn er 249 meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Met die hoeveelheid gaat de V.S. aan kop, gevolgd door Japan met 158 nieuwe patenten. In Europa staan Duitsland en Denemarken op de derde en vijfde plaats. Er moet worden gezegd dat de vergelijking tussen landen niet helemaal opgaat, omdat niet elk land hetzelfde omgaat met patenten. Echter, dat er sprake is van groei is helder.

Brandstofcellen en zonnepanelen bovenaan

In de V.S. steken geregistreerde patenten voor brandstofcellen er met kop en schouders boven uit met 264 registraties. Brandstofcellen zijn elektrochemische toestellen die waterstof in stroom omzetten, dat is vooral nuttig voor auto’s. Zonnepanelen zijn een goede tweede met 211 patenten en windmolens staan op een respectabele derde plek met 187 stuks.

Ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar stegen patenten voor zonnepanelen met 89, windenergie met 74 en brandstofcellen met 59 in aantal.

Niet alles kan zomaar gepatenteerd worden. Een patentaanvrager dient eerst aan te tonen dat het om een significante vernieuwing gaat die kans heeft om succesvol gebruikt te worden. Het aantal nieuw toegekende patenten kan daarom als graadmeter voor innovatie dienen.

Kleine reus

Nederland werd niet vermeld in de analyse, maar dat een klein land toch bij de top kan horen bewijst Denemarken, dat met de vijfde plek goed scoort in de Clean Energy Growth Index. Dat heeft onder andere te maken met het Deense Vestas, de grootste windturbinefabrikant ter wereld. In het Scandinavische land wordt bijna de helft van alle windturbines ter wereld gemaakt.

Bron: Trouw

Foto: Gnarburger