07-07-2015 18:17 | Door: Thijs ten Brinck

Het Duitse onderzoekscentrum DLR gaat voor Zuid-Afrika testen of directe zonnewarmte geschikt is voor toepassing in de aluminiumindustrie. In 2017 moet in Duitsland de eerste pilot draaien.

Het smeltpunt van aluminium ligt rond de 700 graden. Een temperatuur die te bereiken is met geconcentreerd zonlicht. Het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) test bij de Duitse plaats Jülich een zonneoven voor het smelten van aluminium.

dlr zonneoven

DLR heeft in Jülich een toren met daaromheen 2.000 grote spiegels die zonlicht kunnen concentreren. In de toren installeert het onderzoekscentrum een grote cilinder waarin het aluminium tot boven het smeltpunt wordt gebracht. De trommel kan roteren, voor een gelijkmatige opwarming.

De pilot in Jülich moet in 2017 draaien, daarvoor test DLR het concept op kleinere schaal in Keulen.

Verduurzaming metaalindustrie

De proefopstelling is onderdeel van het project Solam, waarin naast het DLR ook andere instituten uit Duitsland en Zuid-Afrika betrokken zijn. Vanuit de industrie zijn onder meer het Duitse bedrijf AxiProcess en het Zuid-Afrikaanse energiebedrijf Eskom aangesloten.

Het zonnige Zuid-Afrika behoort tot de vijftien economieën die de meeste CO2-uitstoten. Bijna een derde van de emissies van het land komen voort uit de metaalindustrie. Aluminium smelten met zonlicht in plaats van steenkool, kan de CO2-impact van Zuid-Afrika mogelijk sterk verlagen.

Bron: DLR, Technisch Weekblad | Foto: DLR, Gregg Tavares, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)