13-07-2015 13:59 | Door: Erik Verheggen

In Eerbeek is de aanleg gestart van twee pijpleidingen die papierfabriek DS Smith De Hoop en waterzuiveraar Industriewater Eerbeek verbinden. DS Smith bespaart zo water en energie.

Energeia meldt dat een start is gemaakt met de aanleg. Volgens Platform Biodiversiteit, Ecosystemen & Economie (Bee) moeten de leidingen gezuiverd water en biogas gaan transporteren. Industriewater Eerbeek investeert daarnaast in een nieuwe technologie voor ontharding, filtreren en desinfecteren van het behandelde afvalwater.

Door de leidingen kunnen water en biogas worden teruggeleverd aan DS Smith. De papierfabriek in Eerbeek levert jaarlijks 4 miljoen kubieke meter afvalwater aan Industriewater Eerbeek. Tot nu toe wordt dat water na zuivering geloosd op de IJssel. DS Smith Paper De Hoop verwacht door het hergebruik 40 procent minder grondwater nodig te hebben.

Warmte

Bij de zuivering komt bovendien biogas vrij, dat het bedrijf omzet in stroom. De warmte die daarbij vrijkomt, kan door de nieuwe retourleiding worden benut. Industriewater Eerbeek gaat warm water leveren aan de papierfabriek.

De doorbraak werd mogelijk door een nieuwe, goedkope onthardingstechnologie, waardoor het gezuiverde water in prijs kan concurreren met grondwater. Vanuit de lokale landbouw bestaat bovendien veel vraag naar de zuivere kalk die erbij vrijkomt.

Volgens Directeur Walter Hulshof van Industriewater Eerbeek is de onthardingstechnologie ook inzetbaar in andere industrieën waar kalk een belemmering kan zijn voor het hergebruik van water. "Ook internationaal bestaat dit nog niet", zegt hij op de website van Platform Bee. "Het ontwikkelen van deze nieuwe werkwijze past in onze ambitie om leidend te zijn in duurzame industriële waterzuivering."

Ook papierfabriek Parenco gebruikt biogas om zijn CO2-uitstoot omlaag te brengen. Het bedrijf uit Renkum heeft fors geïnvesteerd in verduurzaming van de energievoorziening en wekt nu bijna 100 procent van zijn warmte op uit biomassa.

Bron: Energeia, Platform Bee | Foto: Sharon & Nikki McCutcheon, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)