14-07-2015 19:12 | Door: Erik Verheggen

Het Fraunhoferinstituut heeft een recyclingmethode ontwikkeld voor rookgassen van staalfabrieken. Het Duitse instituut zet CO2 om in duurzame brandstof en grondstoffen voor de chemische industrie.

De onderzoekers gebruiken genetisch gemodificeerde bacteriestammen om CO2 en koolstofmonoxide om te zetten in alcoholen en aceton. Van die tussenproducten maakt Fraunhofer een diesel, die vervolgens kan worden omgezet in kerosine en chemicaliën.

Lanzatech

Hoogovens produceren een enorm volume aan rookgassen, vaak miljoenen tonnen per jaar. Behalve Fraunhofer, werkt ook het Nieuw-Zeelandse bedrijf Lanzatech aan het terugwinnen van deze bron van koolwaterstoffen. Vorige maand werd bekend dat staalproducent ArcelorMittal € 80 mln investeert in een project met Lanzatech om hoogovengassen om te zetten in biobrandstof.

Volgens Fraunhofer zouden de emissies van alleen al de hoogovens in de Duitse stad Duisburg voldoende zijn om een complete vliegmaatschappij van brandstof te voorzien. Het instituut heeft zijn technologie op laboratoriumschaal bewezen, en werkt nu aan opschaling naar industriële schaal. Volgens de onderzoekers zou de technologie ook waardevol kunnen zijn voor bijvoorbeeld afvalverbrandingsinstallaties.

Bron: Fraunhofer | Foto: ellis potter, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)