21-07-2015 10:29 | Door: Erik Verheggen

Het jaarlijkse klimaatrapport van NOAA schetst een somber beeld over 2014. Maar 2015 is alweer hard op weg om de CO2- en warmterecords van vorig jaar te verbreken.

Dat zeggen klimaatwetenschappers van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) tegen de Britste krant The Guardian.

Vorige maand beleefden we wereldwijd de warmste junimaand die ooit gemeten is. In Europa, Azië en Australië werden uitzonderlijke temperaturen gemeten. Pakistan en India kregen te maken met intense hittegolven.

CO2

Daarmee is juni de vierde maand die dit jaar als warmste ooit de boeken in gaat. Warmterecords “worden een maandelijks terugkerend ding”, zegt Jessica Blunden van het NOAA tegen The Guardian. Ze wijst op het vorige week gepubliceerde klimaatrapport 2014 van het NOAA, waaruit blijkt dat vorig jaar het warmste jaar ooit was. “Het kan bijna niet anders meer dan dat 2015 opnieuw het warmste jaar ooit wordt.”

Uit het rapport blijkt dat er steeds meer hete dagen zijn, terwijl het aantal koele nachten afneemt. De hoge gemiddelde temperatuur leidt ertoe dat oceanen enorme hoeveelheden warmte opslaan. Dit jaar staat voor klimaatwetenschappers in het teken van een nieuwe El Ninõ-fase, waarbij die opgeslagen warmte deels weer wordt afgegeven aan de atmosfeer. “Waarschijnlijk wordt het een El Niño zoals we die eens in de twintig jaar meemaken”, meldt het KNMI.

CO2

Terwijl die opwarming zijn gevolg kent in onvoorspelbaar extreem weer, volgt de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer een erg voorspelbare curve. Het observatorium van Mauna Loa, op Hawaii, meet al sinds de jaren vijftig de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. Het meetstation constateert elk jaar een nieuw record.

In 2013 kwam de hoeveelheid CO2 voor het eerst boven de 400 ppm (deeltjes per miljoen) uit. Volgens een analyse van BloombergBusiness zullen dat soort 'lage waardes' al snel niet meer gemeten worden.

Bron: The Guardian, BloombergBusiness, NOAA, KNMI | Foto: Alan L, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)