22-07-2015 15:29 | Door: Willemien Groot

De tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse is afgesloten met een show van duurzaam vuurwerk. Het Nederlandse bedrijf Dream Fireworks stak de schone sierpijlen voor het eerst officieel af.

Dream Fireworks uit Enschede is leverancier van het duurzame Ecocolor-vuurwerk. De sierpijlen van de Spaanse partner van het bedrijf zijn 12 tot 15 procent milieuvriendelijker. In het productieproces zijn giftige zware metalen vervangen door minder schadelijke varianten.

Natrium, kalium en cesium zijn chemicaliën die bij verbranding ieder een eigen kleur afgeven. Alleen voor wit en groen is nog geen geschikt alternatief  gevonden, schrijft Dream Fireworks op de eigen website. “We willen er uiteindelijk voor zorgen dat er zo’n 65 procent van de vervuilende metalen uit het vuurwerk gehaald wordt”, zegt eigenaar Frits Pen in een interview met de website De Ondernemer

Minder rook

De plastic omhulsels voor het kruit en de voetjes voor Romeinse kaarsen zijn gemaakt van bioplastic. Volgens Pen heeft het duurzame vuurwerk dezelfde kwaliteit en is het even veilig als gewoon vuurwerk. De kleuren zouden zelfs beter zichtbaar zijn, omdat er minder rookontwikkeling is.

Het bedrijf is al lang actief op de markt voor vuurwerkevenementen. Dream Fireworks is onder meer verantwoordelijke voor de logistiek tijdens het internationaal vuurwerkfestival in Scheveningen.

Bron: de Ondernemer, Dream Fireworks | Foto: GPS, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)