23-07-2015 09:49 | Door: Erik Verheggen

De productie van aluminium kan duurzamer door ultrasoon geluid te gebruiken bij de energievretende ontgassingsstap. Engelse onderzoekers zoeken industriële partners voor een proef.

Ontgassing van aluminiumlegeringen is nodig om kleine gasbelletjes uit het gesmolten metaal te verwijderen. De bubbeltjes bestaan vooral uit waterstof en maken het aluminium broos en poreus. Bij conventionele methoden worden milieuonvriendelijke ontgassingsmiddelen gebruikt om de belletjes te verwijderen. De ontgassingsstap is bovendien erg energie-intensief.

Onderzoekers van de Brunel University in Londen hebben een manier gevonden om die ontgassing te laten plaatsvinden met ultrasone trillingen. Het is hen bovendien gelukt om die ontgassing in een continu proces in te passen. Ze laten het gesmolten metaal eenvoudigweg door een bad te stromen waar het aluminium blootstaat aan de ultrasone trillingen.

“We hebben aangetoond dat het gebruik van ultrasone trillingen een goedkopere, duurzamere en net zo efficiënte methode is”, zegt professor Dmitry Eskin van Brunel University. “De efficiëntie in een continu proces is 50 procent. In batches is dat zelfs 75 procent.”

Volgens Eskin liggen verdere efficiëntieslagen voor het oprapen. “Om de technologie op te schalen van het lab naar industriële schaal, hebben we een partner uit de industrie nodig.”

Bron: Phys.org, Brunel University | Foto: Kevin Faccenda, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)