27-07-2015 09:47 | Door: Thijs ten Brinck

Het IJslandse bedrijf Carbon Recycling heeft met een deal gesloten met engineeringpartij Cofely Fabricom. De bedrijven gaan duurzame methanol installaties plaatsen bij industriële klanten.

Carbon Recycling International (CRI) heeft een technologie omwikkeld om uit afgevangen CO2 en duurzaam geproduceerde waterstof methanol te maken. Deze synthetische methanol kan worden bijgemengd in benzine, en dient als grondstof voor de productie van diesel en chemicaliën.

Cofely Fabricom gaat het concept samen met CRI aanbieden aan partijen in de industrie. Staalproducenten, energiebedrijven en andere partijen die veel CO2-uitstoten, kunnen met de IJslandse technologie rookgassen filteren en opwaarderen tot hernieuwbare methanol.

“Met deze samenwerking kunnen we aantonen dat ons concept tegen lage investeringskosten zeer energie-efficiënt duurzame methanol kan produceren”, zegt KC Tran, CEO van CRI. “Cofely Fabricom heeft de ervaring en de armslag om onze power-to-methanol systemen versneld op te schalen en aantrekkelijk te maken voor grote klanten.”

Carbon Recycling International

CRI heeft in IJsland sinds 2012 een proeffabriek die met duurzame elektriciteit CO2 uit aardwarmtebronnen  gebruikt om methanol te produceren. De productiecapaciteit van deze pilotfabriek is verhoogd naar recent 4.000 ton per jaar.

De Chinese autofabrikant Geely, eigenaar van het Zweedse Volvo, stak begin juli 2015 ruim € 45 mln in CRI. Geely wil onder andere taxi’s op methanol laten rijden.

Bron: Grimsby Telegraph, CRI | Foto: PEO ACWA, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)