28-07-2015 18:41 | Door: Thijs ten Brinck

Het Britse bedrijf Cella Energy gaat samen met vliegtuigbouwer Israel Aerospace Industries (IAI) onbemande vliegtuigen testen die vliegen op waterstof.

Cella Energy heeft een proces ontwikkeld om waterstof op te slaan in plastic nanofibers. Deze verwerkt het bedrijf tot compacte korrels, die als een vloeistof te 'tanken' zijn. De waterstofkorrels bevatten per kilo tot drie keer meer bruikbare energie dan lithiumaccu’s.

Als onderdeel van een Amerikaans-Israëlisch onderzoeksprogramma, gaat Cella Energy zijn concept toepassen voor onbemande drones van het bedrijf Israel Aerospace Industries (IAI). Verwacht wordt dat de drones, uitgerust met een brandstofcel op waterstof, twee tot drie keer verder kunnen vliegen dan drones met accu’s.

Waterstof compact opslaan

Waterstofgas is een veelbelovende brandstof, die via meerdere routes hernieuwbaar geproduceerd kan worden. Hoewel het gas zelf zeer licht is, is het ook zeer vluchtig. Dat maakt het lastig om het compact op te slaan en te vervoeren.

In het concept van Cella Energy hecht het waterstofgas zich aan het oppervlak van de dunne vezels. De waterstof neemt een veel compactere, vaste vorm aan. Verwerkt tot korrels is de brandstof zo langdurig veilig op te slaan en ook eenvoudig te tanken.

Meer reikwijdte voor brandstofcelauto's

Bij verhitting tot 100 graden, bijvoorbeeld met restwarmte van een brandstofcel, geven de korrels de opgeslagen waterstof weer snel vrij. Per gram van het vezelmateriaal slaat Cella ongeveer een liter waterstof op. Daarmee is het per gewichtseenheid een efficiënter energieopslagmedium dan de meeste accu’s.

Amerikaanse wetenschappers onderzoeken om dezelfde reden een metaalorganisch-poeder waaraan waterstof goed hecht. In Eindhoven werkt men aan een proces om waterstof tijdelijk chemisch om te zetten in mierenzuur, om het vloeibaar op te slaan. Net als Cella Energy mikken deze partijen uiteindelijk op grootschalig gebruik in auto's.

Bekijk een filmpje van de BBC over Cella Energy:

Bron: Cella Energy, Green Car Congress | Foto: New Zealand Defence Force, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)