30-07-2015 15:18 | Door: Erik Verheggen

BASF heeft in de Duitse plaats Lemförde een proeffabriek geopend voor isolatiepanelen uit aerogel. De superlichte panelen zijn geschikt voor nieuwbouw en renovatie.

De platen van Basf bestaan uit organische aerogel. Een superlicht materiaal, dat toch stevig genoeg is voor toepassingen in de bouw.

aerogel

Volgens BASF levert het materiaal, dat de merknaam Slentite heeft meegekregen, de hoogste prestaties voor isolatiepanelen in deze vorm. Het is bovendien brandwerend.

Slentite is op dezelfde manier te verwerken als conventionele isolatiepanelen.

Opschaling

Aan de fabriek is anderhalf jaar gebouwd. Basf ziet de opening als een belangrijke mijlpaal op weg naar grootschalige marktintroductie.

Het bedrijf heeft de platen eerste geleverd aan een aantal partnerbedrijven. Na deze proefperiode volgt opschaling naar industriële productie.

Aerogel heeft een extreem lage dichtheid, doordat het bijna helemaal uit lucht bestaat. Aerogels zijn daarmee de lichtste materialen ter wereld in vaste vorm. Aerogels werden voor het eerst toegepast in de ruimtevaart. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa gebruikt aerogels het voor het isoleren van ruimtesondes.

Bron: BASF | Foto fabriek: BASF | Foto aerogel: jon collier, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)