02-08-2015 09:05 | Door: Thijs ten Brinck

Chemici aan de University of California (UCR) hebben een materiaal ontwikkeld dat infrarood licht omzet in zichtbaar licht. Daarmee kunnen zonnepanelen meer dan 30 procent meer elektriciteit genereren.

Ongeveer de helft van de energie in zonlicht zit opgeslagen in infrarood licht. Dit onzichtbare deel van het spectrum geeft wel warmte af maar is niet krachtig genoeg om elektronen in zonnepanelen los te schieten.

“Het infrarood gaat gewoon door een zonnecel heen”, zegt Christopher Bardeen, chemieprofessor aan de UCR. “Het materiaal dat we hebben ontwikkeld, vangt het infrarode licht in en stoot zichtbaar licht uit. Dat kan vervolgens door een gewoon zonnepaneel in duurzame stroom worden omgezet.”

Een voor de prijs van twee

Bardeen en zijn collega’s werken met de mineralen loodseleniet en cadmiumseleniet en verschillende organische componenten. De hybride structuur zet het onzichtbare infrarood om in zichtbaar oranje licht.

De mineralen vangen het infrarood in en de organische moleculen in het materiaal gebruiken de energie om zichtbaar licht met een hoger energieniveau uit te zenden.

Voor elke twee infrarode lichtdeeltjes geeft het materiaal een geel of oranje lichtdeeltje terug. Daarmee komt een groter deel van het lichtspectrum beschikbaar voor de productie van zonnestroom. De onderzoekers voorspellen dat zonnepanelen met eenzelfde oppervlak ongeveer een derde meer hernieuwbare elektriciteit kunnen opwekken.

Bron: UCR | Foto: UCR, Cessna 206, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)