03-08-2015 09:06 | Door: Erik Verheggen

Tata Steel in IJmuiden verlaagt de uitstoot van zijn locomotieven met 30 tot 40 procent. De eerste stap is het gebruik van duurzamere, synthetische brandstof.

Het metaalconcern stapt voor zijn locomotieven over op een synthetische brandstof uit aardgas. Dat leidt tot een reductie in de uitstoot van roet, fijnstof, stikstof en zwaveldioxide. Ook produceren de motoren door de nieuwe brandstof minder geluid en geur. Vervolgens past Tata ook de gasregeling van de locomotieven aan, waardoor het brandstofverbruik moet dalen.

100 kilometer rails

Bij Tata Steel in IJmuiden ligt 100 kilometer aan rails. Zeventien locomotieven vervoeren op het terrein onder meer torpedovormige wagons met vloeibaar ruwijzer, plakken en rollen staal.

“Dit is een mooie mijlpaal in het verder verduurzamen van onze bedrijfsvoering”, zegt directeur Manufacturing Iron & Steel, Hans van den Berg, van Tata Steel in IJmuiden. “Transport speelt bij ons bedrijf een grote rol. We kiezen er bewust voor om dat zo duurzaam mogelijk in te richten.”

CO2-uitstoot

Tata Steel is het bedrijf met de grootste CO2-uitstoot in Nederland. Het concern werkt op allerlei manieren aan het verkleinen van de CO2-uitstoot door het productieproces te optimaliseren. Het bedrijf houdt volgend jaar een duurtest van een half jaar met een innovatieve productiemethode van ruwijzer, die 20 procent moet besparen op de CO2-uitstoot.

tata steel

Bron: Tata Steel | Foto: Tata Steel