07-08-2015 09:11 | Door: Thijs ten Brinck

Aan de University of Colorado is een technologie ontwikkeld die de milieu-impact van waterzuiveringen verkleint. Het concept legt CO2 vast in mineralen en produceert waterstof.

In het concept van de University of Colorado zetten microben CO2 om in vaste stoffen. Een elektrische stroom helpt de microben het broeikasgas, dat is opgelost in huishoudelijk en industrieel afvalwater, af te vangen. De microben produceren ook waterstof, die bijvoorbeeld aan brandstofcelauto’s verkocht kan worden.

“Deze energiepositieve, CO2-negatieve methode heeft grote voordelen voor bedrijven die veel CO2 uitstoten”, zegt Zhiyong Jason Ren, hoofdauteur van de studie. “Dit is een proof-of-concept met veelbelovende kansen voor verschillende industrieën.”

Grondstoffen voor de bouw

Waterzuiveringen gebruiken in de Verenigde Staten ongeveer 3 procent van alle elektriciteit, zeggen de onderzoekers. Ook de afbraak van organische resten in het afvalwater produceert veel CO2. De in het water opgeloste CO2 maakt rivieren en oceanen zuurder.

Met de microben kunnen waterzuiveringsbedrijven deze negatieve impact verlagen, en tegelijkertijd verdienen aan de verkoop van mineralen en waterstof. De uit CO2 gemaakte carbonaten zijn inzetbaar als grondstof in de bouw en bij het aanleggen van infrastructuur.

Bron: University of Colorado | The U.S. National Archives, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)